Pilies g. 17, Šeduva

Telefonas: +370 422 68230  

El.p.: rastine@seduva.radviliskis.lm.lt

Balandžio 7-13 dienomis  dešimt Šeduvos gimnazijos mokinių, dalyvaujančių NORD PLUS Junior projekte „ Vanduo – iš gelmių į paviršių”  kartu su mokytojomis Samolėja Krenciene ir Inga Hokušiene išsiruošėme į Suomiją. Šios kelionės mes labai laukėme. Lėktuvas kilo apie dvyliktą valandą dienos, todėl iš Šeduvos išvykome anksti ryte. Po valandos su puse kelionės lėktuvu nusileidome Helsinkio oro uoste, po to teko keliauti dar dvi valandas traukiniu ir valandą autobusu. Kai pasiekėme Lappajärvi miestelį, mus ir kitus projekto partnerius pasitiko suomiai, kurie taip pat dalyvauja šiame projekte. Pasisveikinę saugiai nuvažiavome į namus, kuriuose buvome apsistoję savaitei. Likusį vakarą praleidome šeimose, galėjome pailsėti po labai ilgos kelionės ir pasiruošti tolimesnėms veikloms.
Pirmą dieną susipažinome su mokykla, jų mokymosi ritmu, egzaminų sistema, virtualia klasės platforma bei keliavome paimti Lappajärvi ežero vandens mėginių iš dviejų vienas nuo kito nutolusių krantų.
Antrą dieną visi galėjome pabūti mokslininkai: buvome išskirstyti į grupeles ir įvairiais prietaisais ištyrėme vandens mėginius iš Estijos, Lietuvos bei Suomijos.
 
Po rimtų darbų ėjome pietauti. Reikėtų paminėti, jog šios mokyklos mokiniai valgo nemokamai, maistas šviežias, gausu daržovių. Papietavę tęsėme tyrimus, skrodėme ir nagrinėjome vietinių žvejų pagautas žuvis bei aptarėme vandens mėginių rezultatus, kurie parodė, jog vanduo  geros kokybės, neužterštas. Antros dienos vakarą mokiniai praleido šeimose  arba treniravosi kartu su viena iš projekto dalyvių.
Trečią dieną klausėmės mero pavaduotojo pasakojimo apie miestelį, kuriame mes buvome apsistoję. Išklausę trumpo pranešimo sužinojome, jog Lappajärvi ežeras išties yra milžiniško meteorito, prieš daugybę metų atsitrenkusio į  Žemę, padarinys. Taip pat apsilankėme meteoritų muziejuje,
 

stebėjome gaisrininkų gelbėjimo iš vandens demonstraciją,
 
o po to galėjome porą valandų pasiturkšti baseine ar kartu pasportuoti. Likusią vakaro dalį projekto dalyviai praleido miške su medžiotojais, klausėmės medžioklės istorijų bei ant laužo kepėme dešreles ir zefyrus.
 
Kitą dieną keliavome į Vaasa miestą. Gražus oras leido pasigėrėti kerinčiais gamtos vaizdais, tad kelionė tikrai neprailgo. Pirmas sustojimas buvo prie taip pat žymaus meteorito kraterio Söderfjärden. Ten nuvykę apsilankėme vietiniame muziejuje, išklausėme paskaitos ir toliau patraukėme didmiesčio link. Taip pat sustojome  neseniai pradėjusiame veikti Jūrų muziejuje. Išklausę gido  pasakojimo, galėjome nusifotografuoti prie įspūdingo Raippaluoto tilto. Pasigėrėję nuostabiais vaizdais, nuvykome į Vaasa meno galeriją. Likusį laiką praleidome ilsėdamiesi svečių namuose. Išaušus penktos dienos rytui, visi susirinkome į mokyklą. Pasiskirstę grupelėmis, paruošėme savaitės veiklų pristatymus, keletą plakatų, raginančių nešiukšlinti aplinkos. Atsipūsti galėjome klausydamiesi folkloro dainų, atliekamų profesionalios grupės. Diena baigėsi sertifikatų įteikimu bei bendra visų projekto dalyvių nuotrauka. Gerai pailsėję ir išsimiegoję, ryte vėl sėdome į autobusą tramdydami ašaras. Laimingi, bet pavargę po ilgos dienos Helsinkyje, skrydžio bei kelionės mikroautobusu, grįžome namo į Lietuvą.
Nuoširdžiai dėkojame mus lydėjusioms mokytojoms  už suteiktą galimybę pažinti kitos šalies kultūrą ir pagerinti anglų kalbos žinias!

Giedrė Stukonytė,  IIIb

Dalinkitės: